Sunday 16 May 2010

the goalposts keep moving

Διαβαζω για τον οικονομικο ελεγχο μεγαλοεισοδηματιων (γιατρων) και υπουργων στην Ελλαδα. Και θυμαμαι το μυθο του Αισωπου, το βεζυρη που εκλεβε το βασιλια του, κ οταν πηγε να ζητησει να παραιτηθει, του λεει ο βασιλιας για το φιδι που μπηκε στο μπουκαλι με το γαλα, ρουφηξε το γαλα, και μετα δε μπορουσε να βγει απο το στομιο του μπουκαλιου. Ας ξερασουν οτι φαγανε, και ας παν στο διαολο..
.....................
Παρασκευη βραδυ, στο frontline, η Dana Popa δειχνει τις φωτογραφιες της σε σλαιντς. Το θεμα - human trafficking. Ονομαζει την εκθεση Not Natasha, η ιδια λεει "I want to show it delicately..to talk about it in a gentle way"..Τα καταφερνει πολυ καλα.
http://www.danapopa.com/gallery_slideshow.php?ProjectID=218
(Βλεπω τις φωτογραφιες, ειναι περιεργο ποσο απο τη μια μου φαινονται σα ζωγραφιες, απο την αλλη ειναι εντονα αισθητη η παρουσια του ανθρωπου στη φωτογραφια και της ιστοριας του - η Dana ντυνει με λογια την εικονα, με ενδιαφερει η δικη της ιστορια, αυτης που για χαρη της στηθηκαν αυες οι εικονες και τις αποτυπωσε για μας, in the back of my mind, τηρουμενων των αναλογιων, μπλεκεται η δικη μου ιστορια, η Dana ειναι μεταναστρια, εφυγε και ηθελε να φυγει, πισω μια χωρα διεφθαρμενη, τραυματισμενη και φτωχη, οι τροποι που βρισκουνε οι ανθρωποι να διαχειριστουν την ενδεια τους, εγκληματα,ανθρωποπωλησεις και συντριπτικες προδοσιες, ηθικες ξεπερασμενες, καποιες καλοσυνες, στο βαθος του σεντουκιου η ελπιδα.). Στο τελος της κανουμε ερωτησεις, το ακροατηριο (αγγλοι οι μισοι, αλλοεθνεις οι υπολοιποι) ζητουνε τη γνωμη της, πως μπορει αυτο να σταματησει. Ειναι χαρακτηριστικο για μενα, φευγω με τη σκεψη πως θα μπορουσανε αυτες οι γυναικες να βοηθηθουν να ξανακτισουν την πιστη στη ζωη και τη ζωη τους, ειμαι ισως κυνικη, δεν πιστευω οτι με οποιους νομους μπορουν αυτα ποτε να εξαλειφθουν απο προσωπου γης. Οφειλουμε ομως να προσπαθουμε να τα εξαλειψουμε. Με καθε τροπο.
.........................
Κοκκινο κρασι στην απεναντι pub και ανταλλαγη νεων και αγωνιων με τον Χ - τα πλανα ζωης ξαναμεταβαλλονται, ο στοχος ομως παραμενει - νοστος. Φαγητο μετα, με 2 φιλους του Αγγλους, στο εστιατοριο του κλαμπ. Ο φιλος του εχει προσφατα χωρισει, και κανει εναν χρονο διακοπη απο τη δουλεια του για να γυρισει τον κοσμο. Γλυκυτατος ανθρωπος, τον συμπαθω αμεσως. Σκεφτομαι ποσο ελπιδοφορο μου φαινεται το οτι κανει ενεργεια τον πονο απο το τελειιωμα μιας σχεσης για να ξαναπιασει ενα ονειρο του που δεν εκανε στα 18, να ταξιδεψει. Το να ξαναγυρνας περιοδικα στην αφετηρια, να αρχιζεις εναν καινουριο κυκλο, που ισως θα ειναι παρομοιος με τον προηγουμενο που εχεις γραψει, αλλα εσυ, αυτη τη φορα θα τον κανεις λιγο πιο συνειδητα, λιγο πιο τολμηρα, πιο ομορφα και τακτοποιημενα. Ισως. Ευχομαι στον C τα καλυτερα. Τον καταχωρω στην ιστορια μου σαν ανθρωπο οιωνο.
...........................
Εγω, εδω, τωρα. Εμπροσθεν και ανωθεν.

7 comments:

  1. Kαλημέρα ! την καλύτερη επιλογή έκανε ο C, και εγώ μαζί του , όταν ταξιδεύεις με συνεπιβάτη αυτόυ του είδους τον πόνο που στο τέλος γίνεται πολύ γλυκός πόνος, διαπιστώνεις ότι ο πλανήτης είναι ένας τεράστιος πίνακας ... κάτι ξέρω για να στο λέω
    Την καλημέρα μου στα Λονδίνα

    ReplyDelete
  2. ναι, θαυμαζω αυτη την αποφαση, κ την επιθυμια του να ανοιχτει προς τα εξω αντι να κλεισει. the world is our oyster ;-)καλημερες!

    ReplyDelete
  3. Αυτό με τον 'ανθρώπινο οιωνό' που έγραψες με συγκίνησε πολύ. Είναι σπουδαίο να αξιοποιείς με αγάπη τις ιστορίες των ανθρώπων γύρω σου...

    ReplyDelete
  4. με αγαπη το κανω, αλλα (ενοχικη η σκεψη) και με ενα βαθμο αποστασιοποιησης. καποιες φορες με τρομαζει ποσο οι γυρω μου λειτουργουν για μενα σα συμβολα παρα σαν ανθρωποι με σαρκα και αιμα. καλημερες! :-)

    ReplyDelete
  5. Κι εγω ευχαριστω για την παραπομπη στο αλλο μπλογκ. Ειδικωτερα γιατι με εχουν κουρασει τα ιδια και τα ιδια ακομα και τα δικα μου. Η αντιμετωπιση των ανθρωπων σαν συμβολα δεν ειναι απαραιτητα κακη, υπογραμμιζονται ετσι οι αξιες. Τα κειμενα σου παντως δειχνουν οτι κινεισαι σε ορια ευαισθησιας.

    ReplyDelete
  6. έτσι κι αρχίσουν όλοι όσοι έφαγαν, έκλεψαν, απέκρυψαν να ξερνάνε τότε θα κολυμπάμε στην Ελλάδα σε ένα απέραντο ξερατό!

    ReplyDelete
  7. despoinario- auth th stigmh h euaisthisia mou exei ktyphsei tilt - halia leme! (tha mou perasei..)
    melissoula- etsi einai..

    ReplyDelete