Sunday 28 February 2010

Ο χορος της Σαλωμης

Ειμαι μοναχοπαιδι. Απο μικρη ηλικια φτιαχνω φιλιες που τις κανω οικογενεια, και τις κουβαλαω μαζι μου σε οποια χωρα και να ζω, και σε ολες τις φασεις της (?πολυταραχης?) ζωης μου. Περναω ομορφα και οταν ειμαι μονη μου (ναρκισσος και κωλοεγωιστρια, με βρισκω τοσο συναρπαστικη, που ποτε δε με βαριεμαι), αλλα δεν ειμαι φτιαγμενη για να μενω μονη. Με γοητευει να ανακαλυπτω καινουριους ανθρωπους και τις ιστοριες τους, να ανοιγομαι και να τους βλεπω να ανοιγονται μαζι μου. Ειμαστε ολοι λιγο πολυ κατι σαν κρεμμυδι, η σαν τις ρωσικες μπαμπουσκες - επιστρωση πανω στην επιστρωση, μεχρι τον κεντρικο πυρηνα, που ισως ουτε εμεις οι ιδιοι ουτε οι απεξω γνωριζουμε ποιος ειναι. Οι εκ βαθεων ψυχοκουβεντες ειναι για μενα ο χορος με τα πεπλα της Σαλωμης - επαθλο μου δεν ειναι το κεφαλι του προφητη, αλλα το να αντικρυσω την ψυχη, τη δικη μου και του συνομιλητη μου. Ρισκαρω με ευκολια, σχεδον με ηδονη, αποκαλυπτοντας πραγματα δικα μου που ισως δεν ειναι για μενα απο τουα αλλους αναμενομενα, η οφθαλμοφανη. Η μαμα μου μου ελεγε οταν ημουνα παιδι, μα τι μανια κι αυτη να χαριζεις τα παιχνιδια σου. Εγω ομως απο τοτε ακομα ηξερα, πως αμα χαριζεις τα παιχνιδια σου, ειναι σα να ριχνεις γεφυρες στους ανθρωπους. Δεν το κανεις (μονο) γαι να κερδισεις αγαπη - ετσι κι αλλιως θα σε αγαπησει μονο αυτος που μπορει και θελει να σε αγαπησει. Αλλα συντομα θα βρεθει το παιδακι που θα σου χαρισει κι εκεινο απο τα δικα του παιχνιδια, και θα γινετε φιλοι. Ετσι και με τις ανοιχτες κουβεντες. Δεν κατακτας κανεναν σα γκομενο, και κανενας δε γινεται φιλος σου με το να ανοιχτεις μαζι του αμα δεν ειναι να γινει. Ισα ισα, καποιοι- επιδοξοι γκομενοι ειτε φιλοι - θα φυγουν (τρεχοντας) αμα κανεις κατι τετοιο, γιατι δεν μπορουν ολοι να αντεξουν το παιχνιδι της αληθειας. Αλλα ο ανθρωπος που εχει αντιστοιχη αναγκη και επιθυμια, να καθρεφτιστει στα ματια σου και με την ιδια ειλικρινεια να σε καθρεφτισει και εκεινος στα δικα του, θα μεινει και θα μπει ακομα πιο μεσα στη ζωη σου. Και μ'αρεσει αυτο, γιατι εγω αυτο εχω αναγκη.

Το εχω πολυ αναγκη αυτο το απιχνιδι. Μ'αρεσουνε και εμενα οι καθρεφτες που ομορφαινουν - σε ποιον δεν!- αλλα με συναρπαζει ακομα περισσοτερο η αληθινη εικονα των ανθρωπων, οπως και η δικη μου. Με εμαθα και με μαθαινω μεσα απο τα ματια των φιλων και αγαπημενων μου. Και αυτο κανει τη ζωη μου, με ολες τις δυσκολιες της, συναρπαστικη και αξιοβιωτη.

Θα μου λειψει πολυ η Ε. που φευγει αυριο. Περασαμε πολυ πολυ ομορφα. Ισως ακριβως γιατι ειμαστε η μια μαζι με την αλλη (δυο τοσο διαφορετικες γυναικες με τοσο διαφορετικες ζωες) ακριβως ο εαυτος μας. Χωρις να προσπαθουμε να κρυψουμε ουτε τις αδυναμιες και τους φοβους μας, αλλα ουτε και τη δυναμη και τη γοητεια μας η μια απο την αλλη.

Darling, we are certainly not pefect. Βut, in my eyes at least, and unapologetically, we are most definitely fabulous! :-)

11 comments:

  1. Συμφωνώ απολύτως όμως!!! Σαν να το έχεις γραψει για μένα το ποστ...Δεν έχει κάτι απίθανες συμπτώσεις η ζωή? :-)))

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Όμορφο αυτό το κυριακάτικο ποστ -
    γλυκό και αφοπλιστικά ειλικρινές.

    Καλή βδομάδα να έχεις
    και καλό μήνα.

    ReplyDelete
  4. "με βρισκω τοσο συναρπαστικη, που ποτε δε με βαριεμαι"

    Και γω ρε γαμώτο...

    Τί δουλειά κάνεις είπαμε;

    ;)

    ReplyDelete
  5. Οf course you are, both of you.
    Και πάντα μα πάντα ο πιο γοητευτικός είναι ο πραγματικός μας εαυτός.
    Φιλιά και στις δυό σας.

    ReplyDelete
  6. fevis- e ma, na sou to afierwsw tote! :-)
    tsal - ti glyko sxolio, euxaristw. kalo sou mhna kalo mou!
    manos - two of a kind. (ti douleia? xehnaw tetoia wra k egw! :-)
    wrong man - :-))) filia!

    ReplyDelete
  7. Αγαπημένη DonnaBella,

    φυλάω τα ποστ σου και τα διαβάζω όταν έχω το μυαλό να τα απορροφώ. Και τι καλά που κάνω.

    Το σημερινό σου θα μπορούσα (αν είχα το ταλέντο) να το είχα γράψει κι εγώ. Τόσο πολύ συμφωνώ με το περιεχόμενό του.

    Νομίζω ότι δίνεις την απάντησή σου σε μιά αναρώτηση έντονη που έχω τον τελευταίο καιρό, αν κάνω καλά όταν δείχνομαι στους άλλους. Τις περισσότερες φορές, δεν εισπράττω αυτό που ελπίζω κι αυτό με κάνει να κλείνομαι. Νιώθω ότι ο περισσότερος κόσμος πιά προτιμά να βλέπει, να συναναστρέφεται "ασφαλώς", χωρίς τις εκπλήξεις των "συναρπαστικών" ανθρώπων.


    Υ.Γ. Μ'άρεσε αυτό το "με βρίσκω συναρπαστική". Ακούγεται τόσο εγωιστικό κι όμως το πιστεύω κι εγώ για τον εαυτό μου.

    ReplyDelete
  8. Μα εισαι συναρπαστικη...κι ελπιζω να το καταλαβαινουν και να το εκτιμουν οχι μονο οσοι σε διαβαζουν αλλα κι οσοι σε συναντουν :-)

    ReplyDelete
  9. ifimedeia - (blush!) - :-).
    oloi pername faseis kleisimatos k anoigmatos. to thema einai na vrethei to katallhlo akroathrio, h mallon symprwtagwnistes se auth th diadikasia!
    man in london - thank you dear. it's in the eyes of the beholder..:-)

    ReplyDelete
  10. Mou aresei h idea me ta pepla. Epishs mou aresei kai to gegonos pws yparxoun poly ligoi anthrwpoi pou kseroun ola mou ta pepla kathws epishs kai to ti yparxei katw apo auta. Einai autoi oi idioi anthrwpoi pou me kanoun na aisthanomai asfalhs kai hremh, toso wste na tous afhsw na me "doun". Kai gi'autous tous anthrwpous, pou de fovountai, tous einai toso autonohto to oti me "vlepoun" pou de syneidhtopoioun pws den eimai etsi me olous...

    poly wraio post chérie... :) :*

    ps: den exw ksexasei oti xrwstaw ki egw ena, tha to eixa anevasei apo thn kyriakh to vrady, alla proekypse kati aproopto, opote tha prepei na perimenei ligo...

    ReplyDelete
  11. chérie - fysika k xrwstas, k post, k kafe sthn athina (anevase post naxoume na syzhtame, nai?) :-*

    ReplyDelete