Sunday 17 January 2010

Σουρεαλ περιπατος

Βγαινω απο το σπιτι, ειναι 7 το βραδυ. Το κρυο εχει βελτιωθει αισθητα, αλλα οχι τοσο ωστε να μη δακρυζουν τα ματια μου στον ψυχρο βραδινο αερα. Περπαταω με τα χερια στις τσεπες του παλτω που φοραω πανω απο τις πυζαμες μου - ελπιζω να φαινονται για φορμα στο σκοταδι- αψογα βαμμενη. Το'χω συνηθεια να βαφω τουλαχιστο τα ματια μου το πρωι, ακομα και αν προκειται να μεινω μεσα ολη μερα να δουλευω στο λαπτοπ, οπως εκανα χτες και σημερα. Περπαταω προς τη λεωφορο, και ξαφνικα σκεφτομαι οτι το τουρκικο μαγαζακι της γωνιας εχει εξαφανισθει. Προσπαθω απεγνωσμενα να εστιασω - η μυωπια και τα δακρυα δεν βοηθουν- αλλα στη θεση που ηταν το τουρκικο βλεπω ενα μεγαλο ξεφωτο, και αναρωτεμαι αν και γιατι το εχουνε γκρεμισει, η πως να εξαφανιστηκε. Οταν πλησιασω πολυ κοντα, διαπιστωνω οτι απλα, εχουν βαλει οδοφραγματα σε ολες τις γωνιες σε αυτο το πεντασταυροδρομι, και αυτο μου δημιουργει την ψευδαισθηση της ανοιχτωσιας. Σκαβουν παλι σ'ολο το Λονδινο, να βρουνε τι αραγε. Το τουρκικο ειναι εκει, γεματο οπως παντα απο τα φοιτητακια των κοντινων εστιων, την πρασινοματα ταμια και τους μουστακαληδες αδερφους και πατερα της. Ψωνιζω γρηγορα, ειδη πρωτης αναγκης. Γαλα, σταφυλια, σοκολατα. Και τσιγαρα που τα εχω για την αισθηση της ασφαλειας, αλλα θα αργησω πολυ να αγγιξω, αντιθετα με τη σοοκολατα. Αμα (προσπαθεις να) κανεις επιστημονικη δουλεια, το χρειαζεσαι ενα καλοπιασμα. Γυρνωντας, παρατηρω τα κτιρια της μικρης διαδρομης. Η μυωπια μου (δε φοραω παντα φακους και ποτε γυαλια μυωπιας) και η χρονια αφηρημαδα μου ευθυνονται για το οτι παντα, καποια στοιχεια και της πιο συνηθισμενης διαδρομης, θα μου φανουν καινουρια. Καποια αλλα, θα τα δω μεσα απο το φιλτρο της φαντασιας μου. Παλια, μια σκουριασμενη σιδερια στην προκυμαια μου ειχε φανει για παπαγαλος, το διαθλασμενο φως στις νερολακουβες ειναι για μενα ουρανιο τοξο (και σημαδι καλης τυχης αμα το δω). Πολλες φορες οι διαδρομες μου θα με φερουν πανω σε κατι απιστευτα, πολυχρωμα μαγαζακια, κρυμμενα καπου μεσα στα στενα του κεντρου, που δεν μπορω μετα να ξαναβρω, οσο και αν οργωσω πανω κατω τους δρομους. Σκεφτομαι οτι οι συγγραφεις που γραφουν για μαγικα μαγαζακια που εμφανιζονται και εξαφανιζονται κατα βουληση, εχουν ισως τη δικη μου αφηρημαδα. Αν και δεν μπορω να αποκλεισω εντελως το ενδεχομενο κατι τετοιες εξαφανισεις να συμβαινουν πραγματικα.

5 comments:

  1. :)
    1) Αγαπώ που βγαίνεις έξω με τις pjs
    2) Είχε κάτι από παραμύθι η ατμόσφαιρα αυτού του ποστ... Άσε που λόγω Λονδίνου, καθώς διάβαζα σκεφτόμουν τον Harry Potter χαμένο στην Knockturn Alley... (Ξέρω, κολλημένη με τη μπάλα :p)
    3) Μα είναι ουράνιο τόξο!!

    Σε φιλώ :*
    ps: as promised, έστω και με καθυστέρηση, ξεσκόνισα το "σπίτι" μου στη μητροπολιτική γειτονιά, κερνάω καφέ και γλυκό, πέρνα να το δεις ;)

    ReplyDelete
  2. Εγώ παλιά με τις πιτζάμες κατέβαζα τον Ιάσονα στην στάση για να πάρει το σχολικό και μετά ξαναχωνόμουν στο κρεβάτι μου με φόρα...:-) Αλλά αυτό το μάτι το βαμμένο είναι που κάνει την διαφορα της κοκέτας από την απλώς τεμπέλα.. Όπως άλλωστε έλεγε και η mademoisele Coco, πάντα πρέπει να είμαστε περιποιημένες γιατί ποτέ δεν ξέρουμε πότε και που θα συναντήσουμε τον έρωτα της ζωής μας.. Και όσο αφηρημένη κι αν είσαι φιλενάδα μου, πιστεύω πως αυτόν τουλάχιστον δεν θα τον προσπεράσεις αφηρημένη όταν έρθει η ώρα...:-))
    υ.γ. Χθες είδαμε Sherlock Holmes, σήμερα Poirot... Είμαι σε πολύ London mood και οι περιγραφές σου με φτιάχνουν τρελά.. Je veux voler maintenant...:-))))Φιλάκια πολλά...

    ReplyDelete
  3. Εξαίσιο σουρεάλ κείμενο!!!

    Μπράβο!!!

    (καλή δουλειά εύχομαι!)

    ReplyDelete
  4. dancing gal - αγαπω τον τροπο που σκεφτεσαι!
    Fevis - την περιποιηση για μενα την κανω, μ'αρεσει να μου αρεσω αμα με βλεπω στον καθρεφτη. τωρα, να βρεθει ο ερωτας της ζωης μου στο δρομο (κ ειδικα προς το τουρκικο) χλωμο, ειπαμε, εχω κ μυωπια κ αφηρημαδα! :-)
    Ιφιμέδεια - ευχαριστω κ για τα δυο φιλτατη, σημερα ακομα προσπαθω να παρω μπρος. αλλα ξερεις εσυ καλα απο τετοιες καταστασεις. :-)

    ReplyDelete
  5. Πολύ ωραίο κείμενο! Λατρεύω την ιδέα ότι ακόμα ανακαλύπτεις τη γειτονιά σου :-)

    ReplyDelete